Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πάμε Συνδιάσκεψη...

Την ώρα που ξεκινά η πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων ετών για τη δημιουργία ενός ενιαίου ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, με   στόχο  να αποτελέσει τον κορμό μιας αριστερής 
Κυβέρνησης για την ανατροπή των Μνημονιακών επιλογών.
ένα άρθρο ιδιαίτερα επίκαιρο από www.anasyn.worldpress.com

Η δομική αντιπολίτευση, ο «ενάρετος» κύκλος του αριστερού κυβερνητισμού και ο κίνδυνος του dilution

.
του Βαγγέλη Πιλάλη*
Η ριζοσπαστική αριστερά και η ηγεσία της (συμπεριλαμβανομένων και των συνεκτικών-μειοψηφικών απόψεων τάσεων και συνιστωσών) κατάφερε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την σταθερή στρατηγική της (από το 2004 και μετά) και με την  επινοητική αντιπολιτευτική τακτική της  (τα τελευταία 4 χρόνια), να δημιουργήσει τους υλικούς όρους και τις προϋποθέσεις μιας ασύλληπτης πολιτικής και εκλογικής δυναμικής η οποία όμως, στην 3η μνημονιακή φάση που έχουμε εισέλθει,  δείχνει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια  στρατηγικής αμηχανίας και τακτικής κόπωσης.
Η βίαια κατάρρευση του κεντρικού συνεκτικού δεσμού του παλαιού δικομματικού πολιτικού συστήματος (μαζικό ΠΑΣΟΚ, λαϊκισμός, κορπορατισμός, δομημένα συμφέροντα μεταξύ μεσοστρωμάτων και σπάταλων , παρασιτικών και μιμητικών εγχώριων οικονομικών ελίτ) υπό το βάρος των απαιτήσεων των δανειστών άφησε εξ αντικειμένου τεράστια περιθώρια ανάπτυξης ανερχόμενων πολιτικών δυνάμεωνμε αντισυστημικό/ αντιμνημονιακό  προφίλ και εξ αυτού ευνοήθηκε ακόμη και ο χώρος της φασιστικής ακροδεξιάς (βλ. ΧΑ) με επικίνδυνες προεκτάσεις για την δημοκρατία.
Η ανάλυση των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και οι μετέπειτα δημοσκοπήσεις ενώ καταγράφουν την σταθερή ενίσχυση της δικής μας αριστεράς, ταυτόχρονα, σε γενικότερο επίπεδο, παρουσιάζονται ισχυρές τάσεις συντηρητικής αναδίπλωσης και όχι προοδευτικής ανάτασης της ελληνικής κοινωνίας.
Οι 7 βασικοί άξονες της πολιτικής μας που προσέδωσαν αυτήν την δυναμική, πέρα από κάποια λάθη και «αριστερά» ή «δεξιά» σολαρίσματα στελεχών μας, ήταν οι εξής :
  1. Σκληρός αντιμνημονιακός/αντινεοφιλελεύθερος πολιτικός αγώνας στο  Κοινοβούλιο & στα ΜΜΕ με στοχευμένες αιχμές δομικής αντιπολίτευσης.
  2. Σταθερός προσανατολισμός για συσπείρωση, ενότητα της πολιτικής αριστεράς και των φορέων της.
  3. Σεβασμός στην σχετική αυτονομία του κοινωνικού/ταξικού επιπέδου και ενθάρρυνση των αυτοφυών αντιστάσεων, των αυθόρμητων συλλογικών ενωτικών αγώνων στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη νεολαία και στις πλατείες.
  4. Στοχευμένη και οριοθετημένη υπαγωγή της εθνικής μας ταξικής  αφήγησης στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό πλαίσιο αλληλεξάρτησης και ολοκληρώσεων, χωρίς ασύμμετρες και υπερκοστολογημένες γεωπολιτικές «επενδύσεις»/«αποεπενδύσεις», κοσμοπολίτικες αφέλειες ή εθνικιστικές εμμονές.
  5. Επιθετική εισαγωγή στην κυρίαρχη πολιτική και μιντιακή ατζέντα μιας νέας εναλλακτικής πρότασης πολιτικής εξουσίας της αριστεράς και ενός αντίστοιχου κυβερνητικού προγράμματος.
  6. Συνέχιση της ανανέωσης των προσώπων σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού μας φορέα μέσα από πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης.
  7. Επιλεκτική διεύρυνση του στελεχικού δυναμικού από «προσωπικότητες» του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και αγωνιστές του έμπρακτου αντιμνημονιακού «Κέντρου» αλλά κι από στελέχη μικρότερου πολιτικού εκτοπίσματος, υψηλής όμως εξειδίκευσης και προϋπηρεσίας.
Το παραπάνω χαρμάνι πολιτικού-ιδεολογικού λόγου, μαζικών κοινωνικών παρεμβάσεων και ανανέωσης πολιτικού προσωπικού ενώ αντικειμενικά κρίνεται επιτυχές για την έως τώρα πορεία του κόμματός μας, στις νέες συνθήκες του 3ου μνημονίου -του σχεδιασμού της Γερμανικής Ευρώπης, της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης στην Μέση Ανατολή, των εγγενών αδυναμιών του Νότου της Ευρώπης να συνεννοηθεί και να διεκδικήσει από κοινού μια άλλη Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, της δομικής καπιταλιστικής κρίσης-  δυστυχώς δεν αρκεί.
Για να μπορέσει η αριστερά σήμερα να εφαρμόσει ένα μεταβατικό πρόγραμμα λαϊκής-εθνικής σωτηρίας που να υλοποιεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στον ορίζοντα του κοινωνικού μετασχηματισμού απαιτούνται συγκρούσεις και ρήξεις με όλο το αστικό σύμπλεγμα συμφερόντων και προετοιμασία του λαϊκού παράγοντα για αυτό.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού



Στην κοινωνία της ευμάρειας, τεχνολογικής ανάπτυξης και υλικής επάρκειας,
απενοχοποιούνται όλες οι  ευθύνες, θεσπίζοντας την ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Σε ποιά δικαιώματα αναφέρεται όμως;
Tην ίδια ώρα :

  •  1 δισεκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
  • 640 εκ. παιδιά δεν έχουν στέγη
  • 400 εκ. παιδιά δεν έχουν πόσιμο νερό
  • 270 εκ. παιδιά δεν έχουν ιατρική περίθαλψη
  • 22.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της φτώχειας
                                                                             (έκθεση της Unicef, 2011)
Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε " η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας. 
Στερεί από τον άνθρωπο την πιο βασική τροφή του : την ελευθερία"


Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μάθημα ανθρωπιάς

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/11/blog-post_879.html

Μηνύματα συμπαράστασης από παντού για τους γονείς του μικρού αγοριού που εξέπνευσε στο Νοσοκομείο Ρίου

Συγκίνηση εξακολουθεί να προκαλεί στο Νοσοκομείο του Ρίου το παράδειγμα ανθρωπιάς των γονιών του μικρού αγοριού από τα Γιάννενα που εξέπνευσε την Δευτέρα, βαριά τραυματισμένο σε τροχαίο στην περιοχή Μπάφρας των Ιωαννίνων...

Το νεφρό του μικρού αγοριού (ηλικίας 3,5 ετών) μεταμοσχεύθηκε ήδη με επιτυχία σε 6χρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη ενώ άλλα όργανα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, στην Ιταλία και Γερμανία.
Το τρίχρονο αγοράκι, που από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων στο οποίο είχε αρχικά διακομισθεί, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Πάτρα, το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής, τραυματισμένο σοβαρά, αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε τελικά και κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας.
Με την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου του παιδιού τους από τους γιατρούς του Νοσοκομείου, οι γονείς του άτυχου μικρού, παρά τον αβάσταχτο πόνο τους για το χαμό του, αποφάσισαν να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, δωρίζοντας τα όργανά του.
Η γενναιόψυχη στάση των γονιών έχει προκαλέσει ήδη ένα κύμα συμπαράστασης υπέρ τους όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε ολόκληρη την χώρα, τόσο μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων όσο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκλονισμένος και ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε στην ιστοσελίδα Epiruspost: «Η καρδιά του μικρού Γιαννάκη αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο… Είναι μια καρδιά που αξίζει όλο το χρυσάφι του κόσμου.. Που έρχεται σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας για να δείξει πως τίποτα δεν αξίζει όσο αυτή».
Διασώστης του ΕΚΑΒ ο πατέρας του μικρού, έδινε μάχη για να σώσει ζωές. Το ίδιο κάνει και τώρα μέσα από τον αβάσταχτο πόνο για τον χαμό του δικού του παιδιού.
«Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Κάνει πράγματα που ούτε στα όνειρά μας δεν θα τα βλέπαμε», τονίζει ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος θέλει μέσα από αυτή την προσφορά ζωής να στείλει και το δικό του μήνυμα.

Πηγή: thebest.gr

Η ΑΥΤΟΙ Η΄ ΕΜΕΙΣ

http://www.apnet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2669:2012-11-02-11-44-39&catid=58:ayt-pare&Itemid=182

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, αυτή η στιγμή είναι η ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι η ώρα να δώσουμε την μεγάλη μάχη ενάντια στα μέτρα που υποδουλώνουν τις ζωές μας.
Το νέο μνημόνιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, δεν έχει κανένα προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία. Μετατρέπει την εργατική τάξη σε δουλοπάροικους, την κοινωνία σε εξαθλιωμένη μάζα του μεσαίωνα, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία σε ιδιωτικές ζώνες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Με τα νέα μέτρα επιχειρείται η μεγαλύτερη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τα αρπακτικά του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δεν είναι μια θέση ευθύνης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, για να μην κοπούν δήθεν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά η πιο κυνική αξίωση των δανειστών να βάλουν στο χέρι τον κόπο και τον πλούτο ενός ολόκληρου λαού.
Η κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Επιτίθεται με μανία κατά των διαδηλωτών, καθιερώνει μέτρα λογοκρισίας, χρησιμοποιεί τον στρατό σε θέματα τάξης, συλλαμβάνει, φιμώνει και απολύει δημοσιογράφους.
Είμαστε σε πόλεμο. Τα μέτρα αυτά καταστρέφουν την εργασία, συρρικνώνουν τη δημοκρατία, φουντώνουν το φασισμό, προστατεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια ανελέητη μετωπική επίθεση, από μια διεθνή και εγχώρια συμμαχία πολιτικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Τα μέτρα αυτά δε θα είναι τα τελευταία αλλά μέρος ενός επαναλαμβανόμενου και καταστροφικού αδιεξόδου, μέχρι την τελική απαξίωση της εργασίας και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας.
Το νέο πακέτο μέτρων δεν μας οδηγεί μόνο σε κοινωνικό ολοκαύτωμα αλλά καταστρέφει όλα τα μέσα, που μας επέτρεπαν μέχρι σήμερα σε εργαζόμενους και συνδικάτα να διεκδικούμε τα συμφέροντα μας.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ,
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ
ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Συγκέντρωση:
Τρίτη 11 π. μ. Πεδίον του Άρεως, προσυγκέντρωση 10:30 στο Μουσείο
Τετάρτη στις 6 μ. μ. στο Σύνταγμα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

70.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

Διαθεσιμότητα-Εφεδρεία, δηλαδή ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

απο http://www.apnet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2663:------70000---&catid=88:ergasia&Itemid=197


Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του αριθμού τους κατά 150.000 έως το 2016.
Αυτό αποκαλύπτεται στον Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπου υπολογίζεται ότι μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα περιοριστεί κατά 80.000 άτομα στο εξεταζόμενο διάστημα. Ετσι, για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, 70.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου μέσω της διαθεσιμότητας. Είναι ενδεικτικό το ότι, όπως σημειώνεται, προωθούνται συγχωνεύσεις - καταργήσεις περίπου 200 φορέων, ενώ επανεξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200.
Ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο περιέχουν μια... ατελείωτη λίστα νέων μέτρων, τα οποία εντός του επόμενου έτους θα πάρουν από τις... τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων 11 δισ. ευρώ (8,99 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 1,99 δισ. ευρώ από αύξηση των εσόδων). Η καθαρή δημοσιονομική απόδοση των μέτρων ανέρχεται στα 9,37 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό που μετρά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι πως μέσα στο 2013 θα «χαθούν» 10,98 δισ. ευρώ.
Στην τετραετία 2013-2016 το συνολικό πακέτο των μέτρων φθάνει τα 18,88 δισ. ευρώ, κάτι που «μεταφράζεται» σε μία νέα τετραετία σκληρής λιτότητας. Από αυτά τα μέτρα που θα εξειδικευτούν στο πολυνομοσχέδιο ανέρχονται στα 14,24 δισ. ευρώ (9,37 δισ. το 2013 , 4,2 δισ. το 2014, 529 εκατ. ευρώ το 2015 και 155 εκατ. ευρώ το 2016), ενώ παραμένουν και 4,64 δισ. «αδιευκρίνιστα μέτρα» για τη διετία 2015-2016. Επί της ουσίας το Μεσοπρόθεσμο «σφραγίζει» τη διετή επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής, για την οποία όμως το τίμημα θα είναι βαρύ.
Με τη λήψη των μέτρων εντός του 2013 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% φέτος και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,2% το 2012. Το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,2% το 2016.
Το δημόσιο χρέος θα φθάσει του χρόνου στο 189% του ΑΕΠ (από 175,6%). Ο πληθωρισμός θα περάσει σε αρνητικό έδαφος (-0,8), ενώ η Οικονομία θα παραμείνει για έκτη στη σειρά χρονιά σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης (4,5%). Με την εφαρμογή του προγράμματος το δημόσιο χρέος στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί ελαφρά στο 184,9% το 2016, επίπεδο που βέβαια δεν το καθιστά βιώσιμο, ενώ η Οικονομία εκτιμάται πως την ίδια χρονιά θα φθάσει σε ισχυρή ανάπτυξη 3,5%.
Στο υψηλότερο σημείο αναμένεται να φθάσει το ποσοστό ανεργίας το 2013 (22,8%), ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 22,4%. Από το 2014 και μετά εκτιμάται ότι θα αρχίσει η σταδιακή μείωσή της. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα περιοριστεί στο 21,4% το 2014, στο 19,7% το 2015 και στο 17,1% το 2016.
Πάντως, στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών μπορεί να ανατραπούν τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια η πραγματική επίπτωση των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ.
Χαμηλώνει ο πήχης
Στα 9,5 δισ. ευρώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2016
Χαμηλώνει ο πήχης για τα έσοδα που θα προκύψουν από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, έως τα τέλη του 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα φθάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ και ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μετά το 2020, χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά στο πότε.
Πιο αναλυτικά, από τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναμένονται έσοδα:
2,58 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 από ΟΠΑΠ , Κρατικά Λαχεία, IBC (εξόφληση δεύτερης δόσης), ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Κασσιώπη, πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, ΕΛΠΕ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΛΑΡΚΟ, Αφάντου, περιφερειακά αεροδρόμια, ΕΛΤΑ, αποθηκευτικός χώρος «Νότια Καβάλα».
2,34 δισ. ευρώ το 2014 από Κρατικά Λαχεία (απόδοση δικαιωμάτων), ΕΥΑΘ, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, ΕΥΔΑΠ, αξιοποίηση Ελληνικού, αξιοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακών λιμένων, Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, πώληση 17% της ΔΕΗ, πώληση δικαιωμάτων ψηφιακού μερίσματος.
1,14 δισ. ευρώ το 2015 και 3,44 δισ. ευρώ το 2016.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αναλάβει το πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εμπορικά βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ενώ αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο Ταμείο θα περνούν 250 ακίνητα ανά τρίμηνο.
Την τετραετία 2013 - 2016
Ερχονται νέοι φόροι και εισφορές 3,89 δισ. ευρώ
«Καταιγίδα» νέων φόρων ύψους 3,89 δισ. ευρώ αναμένεται να πλήξει τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων την περίοδο 2013-2016. Ο νέος προϋπολογισμός και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής «φέρνουν» πρόσθετους φόρους 3,28 δισ. ευρώ και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ύψους 609 εκατ. ευρώ. Μόνο για το έτος 2013, ο προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή νέων φορο-μέτρων περίπου 2 δισ. ευρώ με στόχο να προκύψει μια «καθαρή» αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1,78 δισ. ευρώ.
Το μοναδικό «καλό» νέο του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015 και όχι έως το 2018 που ήταν στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει από το επόμενο έτος ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα μαζικής εστίασης χωρίς να προχωρά ταυτόχρονα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όπως είχε δεσμευτεί.
Τα μέτρα, που έρχονται το 2013, προβλέπουν μεταξύ των άλλων:
Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, αναδρομικά από τα εισοδήματα του έτους 2012 που θα φορολογηθούν το 2013. Τα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν εν μέρει με τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.
Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες με μείωση του συντελεστή από 11% σε 6%.
Μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.
Επίσης το επόμενο έτος προβλέπεται να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 609 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την εξίσωση του ανώτατου ορίου αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους πριν όσο και για τους μετά το 1993 πρωτοασφαλισθέντες εργαζόμενους.
Για το 2014 δρομολογούνται μειώσεις στις εκπτώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για την επίπτωση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2013, αλλά θα εμφανιστεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 2-11-2012