Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το φιλελεύθερο όραμα της Πολωνίας!

http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=3306

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε από το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. μια από τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος του κόμματος με στόχο την ανάπτυξη.Η πρόταση αυτή σαν βασικό της άξονα έχει τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών(Ε.Ο.Ζ.)σε συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα,ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης(σε συνέντευξη του στο Real fm)παρουσίασε αυτές τις ζώνες ως μοναδικό μοχλό ανάπτυξης και παρουσίασε ως επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής Ε.Ο.Ζ. την Πολωνία!Ένα θέμα που δημιουργείται εδώ είναι ότι η ανάπτυξη Ε.Ο.Ζ. στην Ελλάδα είναι...μνημονιακή υποχρέωση και άρα εγείρεται το ερώτημα αν, πράγματι, στέκει η κατηγορία που προσάπτουν στη Ν.Δ. ότι για πρόγραμμά της έχει...το μνημόνιο! Ακόμα,η ρήση του κ. Μιχελάκη ότι θα δοθούν στους επίδοξους επενδυτές φορολογικά αλλά ΚΑΙ ΑΛΛΑ κίνητρα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ως προς τα...άλλα κίνητρα!!!
 Μιας και αναφέρθηκε,όμως,η Πολωνία ως παράδειγμα εφαρμογής αυτών των ειδικών ζωνών ας κάνουμε μια αναδρομή στην κατάσταση της εν λόγω χώρας. Η Πολωνία στις αρχές του 2000 προσέφυγε στο Δ.Ν.Τ. με σκοπό τη χρηματοδότηση της οικονομίας της,η οποία είχε περιπέσει σε τέλμα. Το ταμείο,φυσικά,προσφέρθηκε να βοηθήσει και να προσφέρει το απαιτούμενο δάνειο και,φυσικά,επέβαλλε και το απαραίτητο πρόγραμμα προσαρμογής,όπως κάνει σε όσα κράτη απευθύνονται σε αυτό για βοήθεια(τελευταία...βοηθάει κι εμάς το εν λόγω "ευαγές" ίδρυμα).Σημαντική λεπτομέρεια είναι το ότι η Πολωνία δέχθηκε αυτό το πρόγραμμα(ενώ παλαιότερα είχε απορρίψει ανάλογο πρόγραμμα προσαρμογής από τον δρ. Τζέφρυ Σάχς)ενθαρρυνόμενη από τη Γερμανία και τους λοιπούς εταίρους στην Ε.Ε.,με την υπόσχεση της εισόδου στην Ένωση,υπόσχεση που πραγματοποιήθηκε το 2004!
 Ένας βασικός πυλώνας του προγράμματος ανάπτυξης που εκπονήθηκε από τους εγκεφάλους του Δ.Ν.Τ. ήταν η δημιουργία Ε.Ο.Ζ.,πράγμα που θα επέφερε την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό κι έτσι θα μειωνόταν  η ανεργία που εκείνη την εποχή έφτανε το 23-25%!Πράγματι,η ανεργία έχει πέσει τώρα δεν παύει όμως να παραμένει υψηλή για κράτος με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μέλος της Ε.Ε.(15,5%)!
 Τώρα,όσον αφορά το καθεστώς των Ε.Ο.Ζ. στην Πολωνία, αξίζει να αναφέρουμε σε ποιες περιοχές αναπτύχθηκαν αυτές οι ζώνες για να κάνουμε και τους απαραίτητους ιστορικούς συνειρμούς και δεδομένου ότι η πρόταση για τις ελληνικές Ε.Ο.Ζ. είναι να δημιουργηθούν στα σύνορα με Βουλγαρία και με Σκόπια:οι ζώνες αυτές δημιουργήθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία,από Βορρά προς Νότο. Ο...ιστορικός συνειρμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Γερμανία μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο-και μέχρι πρόσφατα-δεν αναγνώριζε αυτά τα εδάφη ως πολωνικά,τα θεωρούσε γερμανικά!Μάλιστα,υπήρχε νόμος του γερμανικού κράτους,ο οποίος λειτουργούσε όσο η Πολωνία ήταν σοσιαλιστικό κράτος,σύμφωνα με τον οποίο όποιος μπορούσε να αποδείξει καταγωγή από αυτά τα εδάφη έπαιρνε τη γερμανική υπηκοότητα!Τώρα,όμως,δε χρειάζονται αυτοί οι νόμοι και γιατί η Πολωνία είναι στην Ε.Ε. αλλά και γιατί... υπάρχουν οι Ε.Ο.Ζ.!Ότι,δηλαδή,δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τα όπλα το κατάφεραν με το χρήμα και τις Ε.Ο.Ζ.!!!
 Οι όροι που επιβλήθηκαν για τη δημιουργία των Ε.Ο.Ζ. έχουν ενδιαφέρον. Πρώτα πρώτα επιβλήθηκε το κλείσιμο των Ναυπηγείων του Γκντανσκ και των φωσφορικών λιπασμάτων του Βρότσλαβ,με συνέπεια να απολυθούν σε μια νύχτα 25.000 εργάτες!Λεπτομέρεια που απορρέει από αυτή την απόφαση είναι η άνθιση που έχουν τα ναυπηγεία του Κιέλου και τα λιπάσματα του Πότσνταμ(στη Γερμανία και τα δύο)!Τα Ναυπηγεία τώρα λειτουργούν κατακερματισμένα και με καθεστώς Ε.Ο.Ζ.!!!
 Τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτές τις ζώνες είναι...κανένα!Οι εργοδότες μπορούν να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ακόμα και μιας(1)ώρας με τους εργαζόμενους,έχουν εισφοροασυλία(δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές),ο βασικός μισθός βρίσκεται στα επίπεδα των 750 ζλότυ(αντιστοιχία νομίσματος προς το ευρώ 1:4,45)μικτά,τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι 1.286 ζλότυ καθαρά,ωράριο εργασίας-λάστιχο(δεν υπάρχει 8ωρο)έχουν καταργηθεί υπερωρίες και άδειες,οι απολύσεις είναι ελεύθερες και χωρίς καταβολή αποζημιώσεις!Φυσικά,δεν γίνεται λόγος καν για εργατικά σωματεία!Στα δε προνόμια των επενδυτών καταγράφεται και η σχεδόν μηδενική φορολογία που ισχύει γι αυτούς!!!
 Μιας,όμως,και αναφέραμε το παράδειγμα της Πολωνίας ως "επιτυχημένης εφαρμογής προγράμματος του Δ.Ν.Τ.,ας σταθούμε λίγο στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σ αυτό το κράτος. Πράγματι,εδώ και δυο χρόνια η πολωνική οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%(ο μεγαλύτερος στην Ε.Ε.).Αυτό προτάσσουν οι αριθμολάγνοι. Όμως,επειδή οικονομία και ζωή δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά υπάρχουν και οι ζωές των ανθρώπων:αυτή η ανάπτυξη είναι προϊόν της προετοιμασίας της Πολωνίας για το EURO 2012,με πολλά δάνεια από το εξωτερικό(μήπως μας θυμίζει Ολυμπιάδα αυτό?).Έπρεπε να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές και νέα στάδια κι έτσι η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατακόρυφα,το παράξενο όμως είναι ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται είναι κατά κόρον ξένες και δη γερμανικές!Οι εργαζόμενοι φορολογούνται με συντελεστή 32% και τα λεφτά τους αφαιρούνται απευθείας από το μισθό,φόροι υπάρχουν κυριολεκτικά για ότι κινείται και αναπνέει(ενδεικτικά αναφέρω το φόρο λιπαρών ουσιών στις τροφές,το φόρο κατοχής κατοικιδίου και το φόρο...χρήσης καλοριφέρ)!Έτσι,ενώ ο μέσος μισθός είναι περίπου 2.500 ζλότυ οι εργαζόμενοι παίρνουν στο χέρι γύρω στα 1.000-1.200 ζλότυ!Το κοινωνικό κράτος έχει συρρικνωθεί απόλυτα,η υγεία έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί,το ίδιο και η παιδεία!Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό,πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος νόμος που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη και θεσπίζει την εθνική σύνταξη(νομίζω στα 750 ζλότυ),η οποία χορηγείται σε όλους ανεξαρτήτως εισφορών,όμως αν κάποιος θέλει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη πρέπει μόνος του να πληρώνει επιπλέον εισφορές!Κάτι σαν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό,ουσιαστικά!!!
 Τα σπίτια πέρασαν από την κατοχή του κράτους(επί υπαρκτού σοσιαλισμού)στις δημοτικές και νομαρχιακές διοικήσεις και,τώρα-λόγω...δικού τους μνημονίου-δημοπρατούνται και περνούν στην κατοχή διαφόρων μεσιτικών γραφείων(τα περισσότερα ξένα).Έτσι,παρατηρείται τελευταία το φαινόμενο μαζικών εξώσεων των κατοίκων αυτών των κατοικιών,οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα νέα υπέρογκα ενοίκια που τους επιβάλουν οι νέοι ιδιοκτήτες!Γι αυτό παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αστέγων,οι οποίοι περνούν δύσκολες ώρες σε συνθήκες βαρύ χειμώνα όπως ο πολωνικός(γι αυτό και ακούμε ότι κάθε χειμώνα πεθαίνουν 350-500 άνθρωποι από το κρύο)!
 Αξίζει,τέλος,να αναφέρουμε κάτι το οποίο...σπάει τη φούσκα της "ευδαιμονίας"που επικρατεί στην Πολωνία και δίνει έναυσμα και στους εγχώριους θιασώτες του Δ.Ν.Τ. Το τελευταίο 10μηνο πάνω από 160.000 Πολωνοί έχουν μεταναστεύσει μόνο στη Γερμανία προς εξεύρεση εργασίας!!!
 Τέλος,να αναφέρουμε και μια κατάσταση που θυμίζει την Ελλάδα του "πλαστικού" χρήματος:το 70%των διαφημίσεων που προβάλλεται σε όλα τα μέσα είναι τραπεζικά δάνεια,πιστωτικές κάρτες και αγορά αυτοκινήτων μέσω δανείων!Κάτι μας θυμίζει αυτό,έτσι;
 Αυτά τα ολίγα για το κατά τα άλλα πετυχημένο παράδειγμα προγράμματος προσαρμογής και εφαρμογής Ε.Ο.Ζ. ως αναπτυξιακού μοχλού οικονομίας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου