Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Απο την καθαριότητα ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις των Δήμων

απο aftodioikisi.gr

Από τις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο κλπ αναμένεται να ξεκινήσει η είσοδος των ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων, μετά την ψήφιση του «Μνημονίου 2». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, εκεί θα υπάρξουν οι μεγάλες περικοπές στοναριθμό των συμβασιούχων προκειμένου να φτάσουν στο 50%, όπως επιτάσσει η συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές της.
Υπενθυμίζεται ότι στους δήμους υπηρετούν σήμερα περί τους 20.000 συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Από αυτούς κανονικά θα έπρεπε να απομακρυνθούν 10.000. Ωστόσο μετά τη συμφωνία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη περίπου 3.000 από τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης να μετακινηθούν στους δήμους και κυρίως στην καθαριότητα, ο αριθμός πέφτει στις 7.000.

Δηλαδή, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλούνται να αντλήσουν από την «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων τους 7.000 που θα απομακρυνθούν.

Η «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων

Σε ποιους όμως τομείς εργάζονται οι περίπου 20.000 συμβασιούχοι των δήμων:

- 10.000 στην καθαριότητα

- 3.000 στους Παιδικούς Σταθμούς με συμβάσεις 10-11 μηνών

- 1.600 στους Παιδικούς Σταθμούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ

- 1.700 στα Δημοτικά Ωδεία

- 3.700 σε «Λοιπές Ειδικότητες» όπως μηχανικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας, ναυαγοσώστες, υπάλληλοι ΚΕΠ, λογιστές κλπ

Και καθώς, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΣ στηνaftodioikisi.gr, αφενός η μεγάλη «δεξαμενή» είναι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και αφετέρου οι υπόλοιποι καλύπτουν ανελαστικές ανάγκες ο «κλήρος» πέφτει, κυρίως, στους πρώτους.

O «κλήρος» στις μεγάλες πόλεις

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από την καθαριότητα θα πρέπει να αποχωρήσουν 5000 έως 6000 συμβασιούχοι, ενώ από τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να φτάσουμε τον αριθμό 2000.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΥΠΕΣ θα καλύψει καταρχήν τις ανάγκες σε συμβασιούχους καθαριότητας των μεσαίων και μικρότερων δήμων που από τη μία έχουν οργανωμένο τομέα καθαριότητας και τις σχετικές υποδομές και από την άλλη χρειάζονται μικρό αριθμό συμβασιούχων για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό. Άρα ο «κλήρος» πέφτει στους μεγάλους δήμους που χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με βάση αυτό το σκεπτικό, κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι τα όσα έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης δεν είναι καθόλου τυχαία.....

Σχόλιο : Ο "ανεξάρτητος" Κασιμάτης τι θέση έχει για τις ιδιωτικοποιήσεις ; Θα πάει απέναντι στον σύντροφο Κουκουλόπουλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου